Selasa, 9 April 2013

Live Life To The Fullest

Assalamualaikum wbkt :-)

Apa khabar? Semoga sihat hendakNya. Bagaimana keadaan hidup kita? Mencukupi atau cukup - cukup sahaja?
Bagi yang berkeluarga, punya anak - anak tentu belanja lagi besar. Saya pernah mendengar ada masanya nak beli susu anak pun takde, barang dapur bercatu, belum yuran sekolah lagi... Pening ye.

Saya faham.. Sebab kita masa kecik - kecik dulu selalu terasa begitu. Tapi bapa saya mengambil tindakan untuk berniaga bagi memenuhi keperluan & kehendak isteri & anak - anak yang lima. Keadaan berubah. Kami menikmati kehidupan yang sempurna. Sekolah ditempat yang baik. Kolej & universiti juga baik. Apatah belanja juga serba cukup. Alhamdulillah :-)

Saya terbayang jikalau bapa tak bertindak macam mana dan bagaimana kah keadaan kami? Bapa saya selalu kata itu tnggungjawab dia utk mencukupkan keperluan kami. Bangga mempunyai bapa yang bijak dalam membesarkan kami walau tanpa kelulusan yang tinggi. Walaupun demikian bapa selalu pesan ada beza manusia yang ada ilmu dengan yang takde ilmu. Jadi teruslah belajar dengan bergurukan orang yang betul.

Alhamdulillah saya belajar dari bapa bahawa berniaga adalah sumber kekayaan yang mencukupkan diri sendiri malahan mampu membantu orang lain.
Saya lukis corak pada kain impian saya tanpa menyalahkan orang lain. Tanpa menunggu, tanpa berlengah, tanpa beralasan..

Anda bagaimana? Jika ingin mengubah kehidupan, berubahlah sekarang. Lakukan tindakan. Buang sikap ego & malas. Kita mesti boleh berjaya.

Jika blur dan tak tahu nak bermula bagaimana.. Boleh sms/whatsapp saya 0162339737 atau pm yanie_ironlady@yahoo.com atau boleh cari FB saya Syufirdza Yannie Hj Mohamad.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan