Jumaat, 23 November 2012

Postur badan anda... Bagaimana?


Assalamualaikum wbkt..
Ok topik kali ini tentang postur badan... Sejujurnya, saya tidak pernah peduli tentang postur badan sendiri. Saya ingatkan saya betul tapi sangkaan itu ternyata salah :-(
Pertama kali saya berjumpa Doktor untuk mencari solusi sakit bahu. Semakin hari semakin sakit hingga ke kepala..
Akhirnya, saya mendapatkan khidmat doktor. Tapi apa yg diberi ubat ubat ubat... Dah tak ada cara lain kot. Tapi sakit tidak juga beransur.
Saya google lagi... akhirnya saya mendapatkan khidmat akubekam... Doktor memberitahu saya ada masalah stiff neck. Ohh baru saya tahu. Katanya darah tidak mengalir dengan baik menyebabkan sakit kepala. Ditambah lagi dengan kerja - kerja yang saya buat ketika itu..
Selingan;
(Anyway, masa mula2 berniaga dulu. Saya lah majikan & saya lah jugak kuli... saya machine operator untuk printer sebesar 10 kaki. Bayangkanlah... Saya tersedut chemical berbahaya setiap kali operate machine.. Lepas satu projek mesti saya flat habis... dapat pakej demam =_=!)
Alhamdulillah memang melegakan bila dah buat Akubekam... Nak tau apa itu akubekam sila google ye... :p
Tapi oleh kerana quite pricey... slowly saya dah tak pegi sgt... pergi bila sakit shj.
Jadinya saya cari solusi lagi... cari bantal yg betul, cari tilam yg betul dan mcm mcm lah untuk mengatasi sakit belakang, sakit bahu & sakit kepala... Tapi belum mampu membantu... Sedih juga bila doktor mengatakan saya memang lahir begitu.
Seolah olah itulah harus saya hadapi seumur hidup. Sakit belakang, sakit bahu & sakit kepala!
Tapi akhirnya saya bertemu dengan Premium Beautiful. ^_^  Sejujurnya jugak... saya pakai sebab nak kurus. :p & tidak pernah ambil tahu tentang kebaikannya... Ok sebelum saya ceritakan. Jom timba ilmu dahulu.
 Jom baca ye... asas-asas postur (Kevin Zahri blog):
Apakah yang menyebabkan postur yang tidak betul
 • Poor habits (slouching etc) - Yeah, me =_=!
 • Obese - belum lagi, tp dah menambah berat badan tahun demi tahun tanpa penurunan yg kekal.
 • Otot yang lemak (tidak dapat menakung your weight) - hmmmm iye.... betul lah tu..
 • mengandung - ooo tidak pernah lagi tp my friend mengiyakan..
 • Kasut timut tinggi (yes for you girls out there) - Mungkin jugak, saya memang jarang jarang jarang pakai kasut tinggi sbb kerjaya.
 • Otot tegang (lack of flexbility) - oooo memang selalu sangat... & sakit sangat. >_<
 • Banyak duduk depan PC - Ada betulnya...
Keperluan untuk mendapatkan postur yang baik?

Jadi what do you need for good body posture?
 • Kekuatan asas otot
 • Flexiblity in your muscles
 • Core balance (not just strong abs but strong lower back also)
 • Kesedaran..supaya you have the awareness to make changes, jika perlu
What exercise?
Well sudah tentu, semua otot besar memainkan peranan yang postur (daripada kaki hinggi ke leher) but yang penting adalah your core muscles. Kekuatan otot “core” adalah bahagian depan (iaitu abs) dan bahagian bawah belakang (your lower back). So my advice is generally:
 • Latihan abs
 • Latihan untuk bahagian bawah belakang seperti (hyperextensions)
 • Overall back exercise seperti lat pulldown to promote an erect upper body
Ok ok ok mula mula tu cuba lah exercise tapi nak maintain memang menguji diri... Masa dikorbankan dengan business yang baru naik. Akhirnya terkuburlah harapan, visi & misi bersama kasut jogging, seluar jogging, baju jogging & stokinnya sekali hehehehe
Tapi perjuangan tetap diteruskan... termasuklah beli produk makan mahu pun sapu... tak jalan jugak!
Tension tau... mengganggu produktiviti... sikit sikit sakit...
Kalau batuk, selesema boleh tahan lagi... bila dah tangkap sakit kepala memang rasa lumpuh semuanya... Pasrahlah jawabnya..
 
Seperti yang saya ceritakan... saya beli & pakai Premium Beautiful hanya semata2 kerana nak kuruskan badan... Nak kawal pemakanan. Tapi Alhamdulillah, Allah izinkan saya bertemu dengan solusi sakit belakang, stiff neck & sakit kepala aka migrain sekaligus... Syukur Alhamdulillah... Hebat betul penemuan ini...
Nanti saya kongsikan lagi tentang Premium Beautiful ni.... tapi bukan untuk kurus saja ye... tp lebih kepada kesihatan. Orang sihat barulah cantik... cantik tapi tak sihat pun tak guna kan... Tapi In Sya Allah jika nak kurus pun tak salah tapi bergantung kepada kita bagaimana kita control pemakanan.
Stay tune.. :-)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan